Kaki - Hertta - Iita - Kaki

Mitä pennusta kasvaa?

On hyvä olla ajoissa liikkeellä valitessa tulevan oman pennun vanhempia. Suosittelen tutustumaan mahdollisimman moneen eri beauceroniin "livenä": rodun sisällä on todella paljon vaihtelua niin luonteen, kuin ulkonäönkin suhteen. Nähtyään monta koiraa tietää varmemmin, millaisen beauceronin todella haluaa. Tervetuloa tutustumaan neljään rodun edustajaan meille!

Beauceron on vanha ranskalainen lampainen paimentamiseen ja vartiointiin, sekä omaisuuden vartioimiseen käytetty rotu. Rotumääritelmä tässä. Se soveltuu erinomaisesti kaveriksi lukuisiin harrastuksiin: palveluskoiralajit (jäljestys, henkilöetsintä, suojelu), pelastuskoiratoiminta, toko, agility, paimennus, kesä- ja talvivetolajit ...lista on pitkä. Koska beauceronien luonteet vaihtelevat jonkin verran, on pennun valinnassa kiinnitettävä huomiota vanhempien luonteeseen ja valita pentu yhdistelmästä, jossa vanhempien ominaisuudet ovat lähinnä sitä, mitä itse toivoisi omalta tulevalta harrastuskaverilta. Beauceronin omistajalla pitää olla aikaa pitkille lenkeille ja halua kaikenlaiseen yhteiseen tekemiseen. Mikäli beauceronille ei järjestä riittävästi tekemistä, se keksii sitä sitten aivan itse, joskin tuotos voi olla kaikkea muuta, kuin se mitä omistaja haluaa.

Beauceron-pennut tarvitsevat omistajan, jolla on koirakokemusta ja joka ymmärtää vartioivan paimenkoiran luonteen. Samassa paketissa on sekä pieni-suuri, hellyyden kipeä sylikoira, että temperamenttinen, tarpeen tullen periksi antamattomasti reviiriään ja omistajaansa puolustava, suuri ja voimakas vahtikoira. Beauceron tarvitsee määrätietoisen ja todellakin aidosti koirasta pitävän "johtajan" tai pikemminkin laumanjäsenen. Beauceron on todella sensitiivinen koira. Se pitää omistajaansa jatkuvasti silmällä, vaikka näyttäisi näennäisesti olevan umpi unessa. Beauceron katsoo todellakin olevansa tasaveroinen mitä oikeuksiin tulee. Se on luottamuksen arvoinen, mikäli se itse kokee tulleensa oikeudenmukaisesti kohdelluksi. Beauceron tunkisi perässäsi vessaan, suihkuun, jääkaapille, lukemaan kirjaa, autoon, istuttamaan kukkia, pesemään mattoja... Se on laumaviettinen, miellyttämisenhaluinen ja tekee kaikkensa omistajansa eteen, mutta vain mikäli suhde koiraan on kunnossa. Yhteiselämästä saattaa tulla todellinen tahtojen taisto, mikäli näin ei ole. Kaikkea kyseenalaistamista ja jääräpäisyyttä ei tietenkään voi laittaa huonon suhteen syyksi: omanarvontuntoinen beussi näyttää kyllä, mitä mieltä se asioista on : )

Minkään varsinaisen "virallisen harrastamisen" ei tarvitse olla välttämätöntä, riittää että omistaja on koiransa kanssa arjessa riittävästi läsnä. Dale Defender-pennuissa tosin virtaa tulee takuu varmasti riittämään myös palveluskoiralajeihin tai muuhun harrastustoimintaan ja siksi harrastavat kodit tulevat olemaan ensi sijalla koteja valittaessa. Myös näyttelyissä uskoisin menestystä tulevan, ja toivottavaa olisikin kiinnostus myös ainakin muutamassa näyttelyssä käymiseen.

Dale Defender pentueet löydät täältä.